Titik pada carta di mana harga sesuatu aset mengubah pergerakannya, yang dihubungkan dengan garisan lurus, membina tahap utama. Apabila sebut harga turun atau naik, sesetengah peniaga akan meninggalkan pasaran dan ini mencipta satu trend yang kuat dan apabila peniaga lain memasuki pasaran, ini menjadikan trend semasa lemah. Kejatuhan harga bagi suatu instrumen kewangan secara beransur-ansur akan menjadi perlahan dan berhenti pada tahap sokongan, melantun, dan kemudiannya mula meningkat. Jika harga aset sedang meningkat, lambat laun akan wujudnya satu masa apabila sebut harga membeku pada tahap rintangan dan kembali jatuh ke angka yang kini lebih stabil.

Pembentukan tahap utama

8787888

Garisan sokongan dan rintangan terbentuk disebabkan oleh pelbagai sebab. Setiap peniaga dengan pantas dan mudahnya dapat memikirkan tahap penting dengan menggunakan kaedah berikut:

  1. Kenal pasti tahap berdasarkan kepada parameter penting secara psikologi. Seorang peniaga perlu menggunakan harga yang berdekatan dengan titik sifar. Sebagai contoh, titik yang digunakan untuk membina tahap utama boleh menjadi sebut harga yang mempunyai dua sifar, seperti 14500.
  2. Mencari tahap utama berdasarkan titik sokongan pada hari yang lepas. Ia boleh menjadi pelampauan harga harian aset tersebut. Pengiraan boleh dilakukan secara manual atau dengan bantuan penunjuk yang berkaitan.
  3. Mencari titik pada carta di mana garisan bagi suatu harga aset mengubah momentumnya. Membina tahap utama dengan menggunakan titik demikian adalah mungkin untuk setiap rangka masa carta tersebut. Ia berfungsi dengan sempurna dan membolehkan peniaga untuk membuat ramalan yang betul.

Selepas peniaga memutuskan cara yang paling mudah bagi pembinaan garisan sokongan dan rintangan itu, beliau perlu belajar untuk menggunakan peluang yang ia berikan dengan betul.

Menggunakan tahap utama dalam dagangan opsyen binari

Dalam dagangan kontrak, adalah lebih baik untuk menggunakan kaedah binaan tahap utama yang mengimplikasikan carian untuk titik maksimum dan minimum yang dibina pada carta dengan harga dalam tempoh masa yang tertentu. Cara ini adalah mudah untuk diautomasikan supaya seseorang peniaga itu tidak perlu menghabiskan masanya melakukan pengiraan. Garisan rintangan dan sokongan digunakan untuk dagangan opsyen bagi Beli/Jual (‘Call/Put’) dan Sentuh/Tidak Sentuh (‘Touch/No Touch’).

Strategi dagangan “Pagar” 8788788

Semasa menggunakan strategi ini, seorang peniaga perlu menunggu untuk masa apabila sebut harga berada berhampiran dengan tahap utama lalu membeli opsyen yang berkaitan. Sebagai contoh, jika harga aset adalah berhampiran dengan tahap sokongan, opsyen ‘Call’ perlu dibeli. Jika harga adalah berhampiran dengan tahap rintangan, ia mestilah opsyen ‘Put’.

Jangan lupa bahawa kadang-kadang harga instrumen kewangan tidak akan berhenti pada tahap utama. Ia boleh memecahkannya dan mengekalkan momentum. Jika seorang peniaga melihat bahawa harga adalah berhampiran dengan titik penting dan rentak pergerakannya kekal tinggi, beliau tidak boleh memasuki pasaran.

Saat-saat apabila harga aset adalah berhampiran dengan tahap sokongan atau rintangan, atau sebaliknya, ia adalah jauh dari kedua-duanya, ini boleh digunakan untuk membeli opsyen pendek iaitu ‘Touch/No Touch’. Apabila pasaran lembu jantan (‘Bulls’) dan beruang (‘Bears’) sama-sama kuat, harga sesuatu aset tidak akan membuat sebarang kemajuan dan kekal hampir ke tahap penting, sambil memukulnya dari semasa ke semasa. Pada ketika itu, apabila harga adalah sekali lagi hampir ke tahap, seorang peniaga boleh membeli opsyen ‘Touch’. Jika sebut harga melantun daripada garisan utama dan bergerak ke garisan saluran yang bertentangan, peniaga boleh membeli opsyen ‘No Touch’.

Parameter penting untuk dagangan opsyen binari yang berjaya dengan menggunakan strategi “Pagar” adalah masa tamat tempoh. Masa yang sama dengan tempoh pembinaan carta dianggap sebagai optimum. Jika seorang peniaga menggunakan tahap sokongan dan rintangan yang dibina di atas carta 15 minit, tempoh tamat tempoh bagi suatu kontrak hendaklah tidak boleh melebihi 15 minit.

BERI MAKLUM BALAS