Salah satu halangan utama kepada pembangunan pasaran Binary Option ialah isu peraturan perundangan operasi. Mari lihat perbezaan utama yang berbangkit untuk membincangkan bidang perundangan dalam perdagangan pilihan.

Industri Luar Biasa

Walaupun bentuk perdagangan Binary Option yang pertama muncul pada awal 70an,  ia hanya muncul pada tahun 2008 sebagaimana diketahui. Lima tahun selepas kemunculan bentuk perdagangan ini, masih terdapat perbezaan dari segi definisi struktur pasaran. Tidak seperti bidang-bidang lain yang berfungsi bertahun lamanya, Binary option merupakan suatu fenomena baru. Ianya masih tidak dikaji sepenuhnya, dan diuji secara latihan.

Terdapat kes-kes penyeludukan dalam kebanyakan negara tanpa perundangan sah daripada sebahagian aktiviti ini. Berbeza dengan Forex, yang sememangnya terdapat beberapa kes penahanan peniaga haram, kes-kes seperti itu masih belum berlaku dalam bidang Binary Option. Kemungkinan besar, sebabnya adalah kekurangan dari segi kesesuaian rangka perundangan.

87854445522

Perjudian atau Perdagangan?

Lagi satu soalan tipikal seperti ini: bagaimana untuk mengklasifikasikan Binary Option? Pada sesetengah negara, mereka merujuk kepada suatu bentuk pelaburan yang dicukaikan dan dikuatkuasakan oleh undang-undang:

  • Di US, Binary Option masih dalam bidang pengawasan Suruhanjaya Perdagangan masa hadapan dan komoditi, serta Suruhanjaya Sekuriti.
  • Di UK, Binary Option dikawal oleh Badan Berkuasa dalam Perilaku Kewangan.
  • Di Australia, fungsi penyeliaan dikurniakan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Pelaburan Australia.
  • Suruhanjaya Cyprus bagi Suruhanjaya Bursa dan Sekuriti termasuk beberapa bilangan Binary Option didalam pasaran pelaburan. Penguatkuasaan ini melibatkan penyeliaan aktiviti perdagangan.

Pada masa yang sama di kebanyakan negara Eropah, Binary Option tidak diambilkira sebagai suatu bentuk pelaburan. Tetapi ianya dilihat sebagai satu jenis perjudiaan. Oleh itu, tiada sebarang penyeliaan dan pengawalan operasi disana.

6562322

Pada masa yang sama juga, broker yang mengharapkan pekerjaan dengan Binary Option, perlu memerhatikan arahan daripada EU “Dalam Pasaran Instrumen Kewangan.”

BERI MAKLUM BALAS